Ce este infertilitatea

Ce este infertilitatea

Reproducerea umana este un proces complex care presupune integritatea functionala a tuturor etapelor pe care le presupune: ovulatia (eliberarea ciclica în fiecare luna a unui ovocit de catre ovar), spermatogeneza, fertilizarea ovocitului de catre spermatozoid cu formarea zigotului, transportul prin trompa uterina spre uter, implantarea zigotului si dezvoltarea sa ulterioara.

    În cazul unui cuplu perfect fertil, cu activitate sexuala regulata, neprotejata, sansele de fecundare, implantare si dezvoltare a unui embrion sunt de aproximativ 22% pentru fiecare ciclu. Aceasta înseamna ca, în medie, e nevoie de 5 – 6 luni de activitate sexuala neprotejata (cu limite între o luna si cativa ani) pentru a se obtine o sarcina. Aproximativ un sfert din sarcini se pierd spontan pana la varsta de 3 luni de sarcina.

    Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcint, indiferent de cauza si de un an de act sexual fara a folosi mijloace contraceptive. Infertilitatea are atât cauze feminine, cauze masculine dar si o asociere a celor doua, motiv pentru care cercetarea cauzelor si tratamentul infertilitii trebuie st fie efectuate de ambii parteneri. În cazul cuplurilor la care partenerul feminin a depasit vârsta de 37 de ani perioada de asteptare se reduce la 6 luni. 
Dupa 40 de ani se poate trece direct la procedeul de fertilizare in vitro.

infertilitatea