Etapele FIV
Tehnica de fertilizare in vitro consta în stimulare ovariana în scopul obtinerii mai multor foliculi ovulatori a caror dezvoltare este monitorizata prin ecografii endovaginale si dozarii hormonale. Maturarea ovocitelor este indusa medicamentos, iar la 36 ore dupa aceasta pacientei i se recolteaza lichid folicular prin punctie vaginala ghidata ecografic. Procedeul se face sub anestezie generala si dureaza aproximativ 20-30 minute. Dupa punctia foliculara, pacienta este tinuta sub observatie în stationar aproximativ 60 minute.
Fertilizarea in vitro consta în punerea în contact a ovocitelor si spermatozoizilor în laborator, cu formarea si dezvoltarea de embrioni ce sunt cultivati în incubatoare speciale. Evolutia embrionilor este monitorizata în laboratorul de fertilizare in vitro pâna în momentul în care se efectueaza embriotransferul în uter. Momentul embriotransferului depinde de numarul si calitatea embrionilor obtinuti, vârsta pacientei si istoricul medical al acesteia.
Embriotransferul nu este dureros si nu necesita anestezie.
Embrionii supranumerari sau sperma care sunt în exces pot fi congelati cu ajutorul sistemului de crioconservare/vitrificare. Congelarea este facuta dupa programe controlate de calculator si standardizate pe plan mondial. Congelarea embrionilor este necesara deoarece la un ciclu ulterior embrionii decongelati pot fi introdusi direct în uter nefiind necesara o alta procedura de stimulare a pacientei si nici a alta recoltarea a ovocitelor prin punctie ovariana.
Dupa embriotransfer se administreaza medicatie ce asigura suport luteal, care, în cazul obtinerii sarcinii este continuata pâna la 12 saptamani de gestatie.
Sarcina este confirmata biologic prin determinarea b-HCG-ului la 10-14 zile de la punctia ovariana si confirmata prin ecografie efectuata dupa alte 2 saptamâni, rata de suuces a FIV depinzând de mai multi factori dintre care amintim vârsta materna, etiologia infertilitatii si raspunsul la tratament.
Riscurile pe care le implica procedura de fertilizare in vitro sunt: lipsa de raspuns la tratament, sindromul de hiperstimulare ovariana, sarcina multipla, sarcina ectopica.
ICSI (Injectia intracitoplasmatica de sperma)
ICSI presupune aceleasi etape cu fertilizarea in vitro, exceptie facand tehnica de laborator ce consta în injectarea unui spermatozoid direct în ovocit. ICSI este indicata la pacientii cu afectare severa a spermogramei sau esecuri repetate ale FIV.
Riscurile specifice ale acestei proceduri sunt: distrugerea ovocitelor prin punctie si cresterea usoara a riscului de anomalii cromozomiale.