Diabetul și Neuropatia

Întregul nostru corp este străbătut de o vastă rețea de nervi care fac organismul să funcționeze. Nervii pleacă fie din creier, fie din măduva spinării, ei fiind de fapt, prelungiri ale creierului. Nervii sunt structurile prin care creierul controlează activitatea fiecărei celule, a fiecărui țesut și foarte important, a fiecărui organ din corpul uman.

Diabetul zaharat poate afecta temporar sau permanent integritatea nervilor în diverse părți ale corpului. Deteriorarea nervilor se numește NEUROPATIE, iar deteriorarea datorată diabetului zaharat se numește NEUROPATIE DIABETICĂ.

Datorită faptului că nervii controlează întregul organism deteriorarea lor poate afecta diverse părți ale corpului, cum ar fi: poate împiedica mișcarea unei mâini, a unui picior, partea stângă sau dreaptă a corpului , pot afecta mișcarea ochilor ducând la probleme de vedere.

Neuropatia diabetică poate afecta sensibilitatea la durere, la cald și rece, la simptomele unei glicemii scăzute sau la simptomele unui atac de cord. Alte simptome ale neuropatiei diabetice sunt transpirația în partea de sus a corpului, senzație de leșin sau amețeală, senzaţia de slăbiciune, disfuncţie sexuală, diaree, constipaţie, etc.

Deteriorarea nervilor poate afecta orice sistem din organism.

Dacă nervii stomacului nu mai trimit la creier informațiile corecte, mâncarea consumată poate să rămână prea mult timp în stomac ducând la senzație de sațietate și chiar la vărsături. Dacă aveți simptome de acest fel discutați cu medicul dumneavoastră curant (medic de familie şi/sau diabetolog) și mâncați mai puțin și mai des, mai puține fibre și grăsimi.

Dacă nervii vezicii urinare sunt deteriorați și nu transmit corect informațiile la creier, pacientul nu știe când vezica urinară este plină și necesită golire. Dacă vezica urinară rămâne plină prea mult timp pot apărea infecții urinare (veți avea senzații de arsură, mâncărime, urină tulbure, urme de sânge în urină, urinare frecventă). Adresați-vă imediat medicului dacă suspectați o infecție urinară.

Dacă sunt afectați nervii care controlează aparatul genital și vasele de sânge poate apărea impotența . O discuție cu medicul dumneavoastră poate determina dacă simptomele apărute sunt din cauza neuropatiei diabetice sau din alte cauze si vi se va recomanda un tratament corespunzator.

Cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică apare când sunt afectați nervii la nivelul picioarelor şi chiar şi a mâinilor.

La început, deteriorarea nervilor de la picioare, poate să nu aibă nici un simptom sau să apară,sub forma unei şosete, senzație de amorțeală, furnicături, eventual senzație de arsură. Este posibil să nu puteți simți durerea la nivelul picioarelor, bășicile, tăieturile, rănile sau obiectele dure din încălțăminte. Pot apărea răni care, trecând neobservate se pot infecta, iar dacă nu sunt tratate la timp infecția se transmite la os putând duce la amputare. Este esenţial să vă îngrijiți picioarele și să discutați cu medicul dumneavoastră despre aceste simptome.

Țineți diabetul sub control! Toate studiile arată că un bun control al glicemiei poate preveni apariția neuropatiei diabetice sau poate încetini evoluţia ei.

Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România
www.neurodiab.org
www.fadr.ro

Comments are closed.